لزوم تبدیل شدن تولیدات به محصول هنری


به گزارش کمیته تبلیغات و اطلاع‎رسانی چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراکز استانی حوزه هنری، چیزی حدود 20 روز دیگر به برگزاری چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراكز استانی حوزه هنری كه اداره كل امور استان‌ها و مجلس حوزه هنری آن را به میزبانی اصفهان برگزار خواهد كرد باقی نمانده است؛ جشنواره‌ای كه به جهت تنوع موضوعی و اینكه رشته‌های گوناگون فرهنگی و هنری را دربرمی‌گیرد از اهمیت بالایی برخوردار است.

همان طور كه از نام این جشنواره پیداست، این رویداد هنری رهاوردی از آثار و تولیداتی است كه توسط هنرمندان مراكز استانی تولید شده و بنا به گفته سیدمهدی سیدین‌نیا دبیر جشنواره آثار و تولیداتی كه مالكیت آن از آن حوزه هنری است و یا حوزه هنری در تولید آن ها نقش داشته و كمیت تولیدات نشان از ظرفیت بالای فنی و هنری میان هنرمندان استانی دارد.

قطعاً جشنواره مجالی برای به منصه ظهور رسیدن تلاش هنرمندانی است كه سعی در عرض اندام و به رخ كشیدن قابلیت‌های منحصر به فرد خود دارند، ظرفیت و قابلیتی كه كمتر فرصتی برای مطرح شدن دارند و شاید اگر فكری اساسی برای این حجم تولیدات فرهنگی و هنری استانی به منظور عرضه مؤثر و استفاده مخاطبان از آن نشود، سرخوردگی و بی‌انگیزگی هنرمندان را در پی داشته باشد.

سیدین‌نیا در نشست خبری چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراكز استانی به موضوع قابل تأملی اشاره كرد و آن اینكه آثار شركت‌كننده در جشنواره تمام ظرفیت و بضاعت موجود در میان هنرمندان استانی نیست و جشنواره به دلیل معذوریت و محدودیتی كه با آن مواجه است در هر بخش تنها پذیرای درصدی از آثار فرهنگی و هنری از سوی متقاضیان بوده است.

‌با این وجود همین میزان آثاری كه توسط دبیرخانه‌های جشنواره مستقر در مراكز استانی دریافت شده است نیز از نظر كمی قابل تأمل و چشمگیر است و باید ابتدا به مسئولان برگزاری این جشنواره و سپس جامعه هنری تبریك گفت كه با همكاری و مساعدت و مشاركت همدیگر موفق شده‌اند شرایطی را به وجود آورند كه حجم كمی آثار این دوره نسبت به دوره‌های ابتدایی برگزاری آن با یكدیگر قابل مقایسه نباشد.

نكته دیگری كه باید به آن توجه كرد و اتفاقاً ازجمله تأكیدات مجید مصلحی، مدیر جشنواره چهارم، محسوب می‌شود آن است كه تنها نباید به عرضه آثار و تولیدات در جشنواره‌ای همچون آثار و تولیدات مراكز استانی بسنده كرد؛ چراكه دیر یا زود این جشنواره یا هر رویداد فرهنگی و هنری به پایان رسیده و به فراموشی سپرده می‌شود و اگر سازوكار حمایتی به منظور اثربخشی و تداوم آثار وجود نداشته باشد جشنواره فاقد خروجی مناسب و مؤثری خواهد بود.

مصلحی در نشست خبری چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراكز استانی حوزه هنری به این نكته كه به نسبت دوره‌های گذشته برگزاری این جشنواره گام‌های مثبتی برداشته شده است اشاراتی داشت و گفت: حجم كمی آثار با گذشته قابل مقایسه نیست اما به این نكته دقت داشته باشید كه آثار ارائه شده به این جشنواره تنها و تنها تولیدات هستند و همچنان با یك محصول مناسب و قابل ارائه به مخاطبان برای استفاده درخور آن ها فاصله زیادی دارند.

مدیركل امور استان‌ها و مجلس حوزه هنری برای تبدیل شدن آثار و تولیدات مراكز استانی به محصولاتی قابل ارائه به مخاطبان ابراز امیدواری و به این نكته اشاره كرد كه در میان آثار ارائه شده به این دوره از جشنواره بسیاری از آثار درخور و كیفی وجود دارند كه در صورت برنامه‌ریزی و فراهم‌آوری تجهیزات لازم قادر خواهند بود حداقل در طول یك سال خوراك مورد نیاز فرهنگی و هنری مراكز استانی را تأمین كنند.

وی به عنوان مثال از شایسته تقدیر بودن حدود 50 فیلم انیمیشن در میان 560 اثر كمیته هنرهای تصویری جشنواره سخن به میان آورد كه هر كدام از آن ها می تواند در هفته‌های فیلم استانی به دفعات به نمایش درآمده و مورد نقد و بررسی قرار گیرد یا از میان انبوه آثار تجسمی موجود در كمیته هنرهای تجسمی به جرئت می‌توان آثار درخوری را یافت كه بتوانند گالری‌های هنری خالی مراكز استانی را پر از آثاری برای مواجهه مطلوب مخاطبان با آثار هنری كنند و همچنین در مورد آثار نمایشی كه ترتیبی داده شود در مراكز استانی سرتاسر كشور به نمایش عمومی درآیند.

چهارمین جشنواره آثاروتولیدات مراکز استانی حوزه هنری 7تا9 مهرماه سال جاری دربخش‎های موسیقی، تجسمی، هنرهای تصویری، ادبیات پایداری، محصولات فرهنگی، ادبیات ونمایش به میزبانی حوزه هنری استان اصفهان با حضور حوزه‎های هنری سراسر کشور برگزار می‎شود.

به هر حال جشنواره آثار و تولیدات مراكز استانی حوزه هنری در گام چهارم خود به تثبیت رسیده است و از جایگاه و اعتبار مقبولی در میان اهالی فرهنگ و هنر استان‌ها برخوردار شده و چقدر خوب است كه مسئولان برگزاری به ماندگار شدن آثار شركت كننده در این جشنواره به ویژه آثار برگزیده آن همت گماشته و بنا به نظر مدیر جشنواره آثار و تولیدات را تبدیل به محصولاتی قابل عرضه كنند كه مخاطبان و علاقه‌مندان بتوانند استفاده شایان توجهی از آن ها در تمام ایام سال داشته باشند.



قسمت نظرات غیر فعال میباشد

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره